četrtek, 10. avgust 2017

Kako prebrati 85 knjig na leto

A veš tisto, ko se ljudje pritožujejo(mo), da radi beremo, vendar ne moremo ali nimamo časa prebrati več kot 10 knjig na leto. Večina ljudi največ knjig prebere na plažah in potem mogoče še vsake toliko kakšno doma in ne presežejo številke 10.

Številka 85 iz naslova se nam zdi ZELO visoka, jo je pa zelo preprosto doseči.

1. Beri kar ti je všeč

Ne pravim, da moramo brati samo tiste žanre, ki so nam všeč, je pa vseeno najbolje začeti s knjigami, ki nam jih predlagajo prijatelji, prodajalci, knjižničarji ali Goodreads. 
Tako bomo kmalu dobili kilometrino in vsakodnevno branje bo postalo nekaj samoumevnega.

2. Preprost izračun

Povprečna odrasla oseba prebere približno 60 strani na uro. To znese 21.900 strani na leto. In če rečemo, da ima dandanes povprečna knjiga 300 strani, nam preprost izračun pove, da lahko z eno uro branja na dan v enem letu preberemo 73 knjig.3. Kaj pa ostale vrste branja?

Vsak dan se povprečen Slovenec vsaj 20 minut pelje v službo in vsaj 20 minut iz službe. Vse skupaj to znese 40 minut časa na dan, ko bi namesto vožnje z avtom, kolesom ali hoje peš lahko počeli kaj bolj produktivnega. 40 minut vožnje na delo na dan, znese slabih 241 ur vožnje na leto.

Če ta čas porabimo za poslušanje knjig preko Audibla ali kakega drugega ponudnika zvočnih knjig, lahko ob predpostavki, da povprečna zvočna knjiga traja 20 ur, preberemo še dodatnih 12 knjig na leto.4. Ena ura televizije ali visenja na FB, Twitterju, Instagramu na dan manj

bo našo številko prebranih knjig na leto povišala iz zelo malo na vsaj 85. Kdaj in kje brati? Vedno in povsod. Ker lahko knjige beremo na kindlih, tablicah, telefonih, nimamo več izgovora, da ne bi knjige brali v čakalnicah pri zdravniku, čakanju v vrsti v trgovini, na banki ali pa kjerkoli drugje. Namesto, da takrat brskamo po internetu in beremo neumnosti, lahko ta čas uporabimo za branje nečesa kar je bolj uporabno ali pa nam je pač všeč.Berite še naprej in ostanite obveščeni!Dodaj me ali mi piši na:

Ni komentarjev:

Objavite komentar