četrtek, 09. februar 2012

Jorge Bucay: Ti povem zgodbo?

Naslov knjige: Ti povem zgodbo?
Avtor: Jorge Bucay
Žanr: duhovnost, ezoterika in osebna rast, leposlovje, kratka proza
Založba: Mladinska knjiga

Emka

O knjigi

Mladenič Demian obiskuje psihoterapevta Jorgeja, da bi skupaj poiskala odgovore na vsakdanja vprašanja. S pripovedovanjem zgodb, od grških mitov in japonskih parabol do zenovskih modrosti in lastnih izmišljenih zgodb, mu Jorge pomaga do samospoznanja. Čeprav knjiga opozarja, da življenje sploh ni enostavno, je polna optimizma. Bucay z njo mojstrsko prikaže zdravilno moč pripovedovanja zgodb, v katerih se bo našel prav vsak bralec. Bucay je eden najbolj priljubljenih in branih psihoterapevtov. Po svetu je prodanih več kot dva milijona njegovih knjig. Rodil se je v revnejši družini in pričel delati že pri trinajstih letih. Med študijem medicine se je preizkušal kot trgovski potnik, zavarovalni agent, voznik taksija, klovn, učitelj in igralec. Danes živi v odmaknjeni obmorski vasici v Španiji, kjer denar ne pomeni veliko. Odpovedal se je televiziji in svoj čas posveča branju in pisanju ter družini in prijateljem.

Recenzija


Pred kratkim sem dobil knjigo Ti povem zgodbo?, ki jo je napisal argentinski pisatelj in gestaltski terapevt Jorge Bucay. Po prvem pregledu knjige sem mi je zdelo, da je še ena v vrsti knjig, ki nam prodaj instant poduhovljenost, instant samospoznanje, vendar se je pokazalo, kot bom zapisal  v nadaljevanju, da temu ni tako.


Torej, kot sem zapisal že v drugem stavku, se mi je zdelo, da je to še ena od instant knjig, ki nas hoče nekaj na hitro naučiti. Zdaj, ko sem jo prebral, sem uvidel, da je v bistvu dobra knjiga - knjiga, ki ima dober namen.

V knjigi Demian, študent s težavami, hodi na tedenska pogovore k psihoterapevtu Jorgeju in ta mu pomaga težave rešiti s pripovedovanjem zgodb iz vsega sveta. Sestavljena je iz kratkih poglavij v katerih se večinoma pojavi ena zgodba, ki odgovori na določeno vprašanje. Demian je izgubljeni mladenič, ki misli, da ima težave z dekletom, s šolo, s prijatelji, z družbo nasploh. V bistvu pa je le človek, ki ima težave sam s sabo, s svojim samospoštovanjem, s svojo samopodobo, s tem kako ga vidi svet.

Skupaj s Jorgejem poskušata uvideti v skrivnosti Demianove duše in skupaj rešiti njegove probleme. Skozi zgodbo se pojavljajo zgodbice, anekdote, parabole, šale, različne modrosti. Bucay je vire za te zgodbe našel v različnih kulturah po svetu, nekaj pa si jih je izmislil sam. Zgodbe so kratke in zelo poučne, primerne so tako za odraslega kot za mladostnike. Spominjajo me nekako na parabole, ki so jih uporabljali nekateri največji kitajski filozofi, od Konfucija do Zhuangzija in naprej. So enostavne za razumeti in v sebi nosijo velik pomen. Tako kot se za dobro zgodbo spodobi.

Čeprav se knjiga bere zelo hitro in jo lahko preberemo v dnevu ali dveh, priporočam, da jo berete počasi. Morda zgodbo ali dve na dan. Pred spanjem. In ko zgodbo preberete, knjigo odložite, ugasnite luč in razmislite o zgodbi. Kaj pomeni, kaj vam pove, kako se nanaša na vas in kaj se lahko od nje naučite. Kaj vam lahko prinese v življenje in kako jo lahko uporabite, da boste postali boljši ljudje.

Knjiga je tudi nekakšna reklama za gestaltsko terapijo, ki jo Jorge Bucay izvaja, saj razloži njena osnovna načela. Osnovno vodilo te vrste terapije je ukvarjanje s pacientovo sedanjostjo, ne pa s preteklostjo kot to dela freudovska psihoterapija. Osnovni cilj gestaltske terapije je biti v stiku s seboj. Preko ozaveščanja duševnih procesov poskuša vzpostaviti v posamezniku boljši stik s sedanjostjo, ki je za posameznika temelj pristnega odnosa z okoljem, potrebnim za človekov obstoj, za zadovoljevanje njegovih potreb.
Gestaltska terapija ponuja metode in tehnike, ki rahljajo vzorce, prepričanja, utečene navade, avtomatizme, da bi skoznje zmogli izraziti več sebe, se samouresničiti.

Samo oblikovanje knjige je privlačno, font je velik in se lahko bere, platnice so mehke.  Naslovnica v modri barvi je usklajena s vsebino knjige in tudi spregovori sama zase: »Vsi hodimo po spirali samospoznanja.«

To sicer ni žanrska knjiga, ki jih večinoma, recenziram ali pa jih bom recenziral tukaj, ampak se mi je zdela njena vsebina zanimiva in primerna do te mere, da sem se jo odločil prebrati. In ni mi žal. Vsi imamo radi zgodbe in vsem nam pomenijo veliko, pa naj se tega zavedamo ali ne. Vsak od nas je v iskanju zgodbe.

Knjigo lahko kupite v spletni knjigarni Emka.


Berite še naprej in ostanite obveščeni!Dodaj me ali mi piši na:

2 komentarja:

 1. Res odlična knjiga! Dal sem psihoterapijo skozi in verjemite ta knjiga je zdravilo. Zadene tista vprašanja, ki si jih človek zastavlja ob psihoterapiji in potem. Zgodbe so navidezno preproste, a z globoko sporočilno vrednostjo. Mislim, da bo všeč tudi ostalim.
  Hvala g. Vid!

  Lep pozdrav, Dušan

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Tudi sama sem knjigo z navdušenjem prebrala. Še preden sem jo prijela v roke se mi je zdela, da bo to spet kakšna šalamastika v stilu Coelha, vendar ne, sploh ne,...Zgodbe se te globoko dotaknejo in celo, ko sem naduto pri štiridestih mislila, da že vem vse o sebi, sem pri branju teh zgodb sebe občasno na novo odkrivala, našla napake, ki jih počnem,....pa vendar ti knjiga pusti nek dober pozitiven občutek, neko mero optimizma. Toooooplo priporočam!!!!!!

   Martina

   Izbriši