nedelja, 15. januar 2012

Slovenske e-knjige

Če rečem slovenska e-knjiga, je to tako kot bi rekel marsovci so pristali, težko rečemo, da se je že karkoli od tega zgodilo.

Pa vendar, če se potrudimo, lahko na spletu najdemo tudi nekaj slovenskih e-knjig. Kar nekaj jih najdemo v ponudbi Večerove založbe elektronskih knjig Ruslica.si.

V njihovi ponudbi se nahaja veliko slovenske klasike, od kralja slovenske besede, Ivana Cankarja, pa vse do prvega slovenskega romana, Deseti brat. Med drugimi imajo tudi knjige Ivana Tavčarja, Janka Kersnika, Frana Levstika, Simona Gregorčiča...

Objavljajo pa tudi knjige sodobnih avtorjev, na voljo so knjige Ferija Lainščka, Janje Vidmar, Bogdana Novaka, Evalda Flisarja idr.
Knjige klasikov dobimo za 2,00 EUR, knjige sodobnih avtorjev pa od 5,00 EUR do 8,00 EUR.

V ponudbi pa se skrivata tudi dve žanrski knjigi, ki bi lahko pritegnili ženski del bralcev. Obe sta na voljo za samo 5,00 EUR.

Prva je knjiga misice Tjaše Kokalj z naslovom Poljubi me,miss!, roman o patološki obsedenosti z lepotico in tragičnih posledicah, do katere privede. Ne da bi Nika sploh vedela za to, postane središče življenja sosedovega dečka. Ko ta odraste, se njegova zasvojenost z dekletom ne zmanjša, narobe, dobiva vse bolj grozljive oblike.

Drugi knjiga je roman Zmenkarije.com, prvenec štajerske avtorice Vide Lerš. Roman je prvoosebna pripoved tridesetletnega samskega dekleta Ine Kne, ki si goreče želi partnerja. Zdi se ji, da ga ne bo srečala po običajni poti, zato se odloči za iskanje po internetu. Zamisel se ji zdi dobra in lahko izvedljiva, dokler ne ugotovi, kaj se v resnici skriva za oglasi.

Vse knjige so na voljo v .epub, .lit, .mobi, .lrf formatih. Za neposvečene, to so najpogostejši formati; prepoznajo jih vsi najbolj prodajani e-bralniki in ostale naprave na katerih lahko beremo e-knjige.

Torej, za vse, ki imamo napravo s katero lahko beremo e-knjige, je to dobrodošla knjigarna pa čeprav je ponudba zaenkrat omejena samo na domače avtorje. Upajmo, da bodo v prihodnje na voljo tudi prevodne e-knjige tujih avtorjev. Tako bodo lahko tisti, ki ne živijo v bližini kakšne večje knjigarne ali se jim pa preprosto ne da skočit do »prave« knjigarne lahko ob vsakem trenutku kupili knjigo, jo naložili na svojo napravo in jo na dušek prebrali.

Kaj pa dela na tem področju naša največja založba, Mladinska knjiga, ki bi lahko s svojo spletno knjigarno emka.si in z razširjenostjo svojega programa, predvsem s svojim programom žanrskih knjig, zlahka prodrla na trg e-knjig. Ampak ne, Slovenija mora v tem za ostalim svetom, še posebej za ZDA, zaostajati vsaj za 5 let!

Po mojem mnenju je na slovenskem trgu že kar nekaj naprav s katerimi se lahko berejo e-knjige in da ima tudi že kar nekaj slovenske populacije kindle in ipade vseh vrst. Vse kar manjka je dobra ponudba e-knjig v slovenskem jeziku po razumni ceni.

Berite še naprej in ostanite obveščeni!

Ni komentarjev:

Objavite komentar